Logo fra Nyiaarhus.dk hjemmeside

En del af SM Media

Åbyhøj

 Åbyhøj er en blanding af ældre parcelhuskvarterer og villaveje samt moderne nybyggeri. Specielt på Søren Frichs Vej bliver der bygget mange lejligheder. Nybyggeriet står i skarp kontrast til den ældre del af bydelen, der i Gl. Åby. Her finder du bindingsværker og stråtækte huse, som var du 200 år tilbage i tiden.

Aabyhøj i Aarhus

Åbyhøj bydel i Århus

Selvom der kun er få km ind til Århus midtby, så opfatter de 13.000 indbyggere området som meget selvstændigt. Her bakkes der op om lokalsamfundet og mange borgere er også meget aktive i bydelen. For mange i Åbyhøj er de både vokset op og blevet ældre, mens de er blevet boende i samme område.

Aabyhøj i Aarhus
Aabyhøj i Aarhus
Aabyhøj i Aarhus

Søren Frichs Vej

Gennem Åbyhøj går to store trafikerede veje. Søren Frichs Vej, som tidligere var industriområde og hvor du stadig kan se de store håndværkervirksomheder og bilfirmaer holde til. Det er også på Søren Frichs Vej, at der kommer flere beboere til bydelen.

Her er både skudt nye lejlighedsejendomme og et kollegie. Søren Frichs Vej er den store vej, der går fra midtbyen ved Godsbanen og ud til den anden ende af Åbyhøj.

Har du mindre børn ligger der to folkeskoler og masser af daginstitutioner.

Aabyhøj i Aarhus
Aabyhøj i Aarhus
Aabyhøj i Aarhus

Silkeborgvej

Den anden vej, der går tværs gennem bydelen er Silkeborgvej. Det er en stor indfaldsvej fra motorvejen, der går ind til Århus midtby ved Ceresbyen og Den Gamle By.

Her ved Silkeborgvej vises et rigtig godt eksempel på det lokalsamfund, som findes her. For selvom vejen er meget trafikeret, så findes en helt anden ro op af sidegaderne til Silkeborgvej. Her blandt de ældre muremesterhuse kunne du lige så godt befinde dig i en mindre provinsby. Og det er den ro, der er med til at bibeholde bydelens charme.

Langs med Silkeborg kan du se de smukke store ældre huse, der er så kendetegnende for Åbyhøj.

Aabyhøj i Aarhus
Aabyhøj i Aarhus
Aabyhøj i Aarhus

Byparken

Åbyhøj har selvfølgelig også sin egen park. Det er en forholdsvis stor bypark og man bliver noget overrasket over parkens størrelse, når man først kommer herind. Med det store grønne område, de to små søer og boldspil områderne kan du sagtens få et par timer til at gå med parkhygge. Til de lidt mindre børn er her også legeplads. Det er også i forlængelse af parken, at du finder tennisbanerne. Og så er her fodboldbane, som også bruges af byens unge.

Parken ligger overfor skolen og går op til Silkeborgvej ved Kvickly. Her er masser af siddepladser med mulighed for at slappe af og nyde roen.

Aabyhøj i Aarhus
Aabyhøj i Aarhus
Aabyhøj i Aarhus

Biblioteket

Et andet godt eksempel på sammenholdet vises tydeligt, da politikere i Århus ville lukke det lokale bibliotek tilbage i 2006. Her stod de lokale sammen i kamp for at bevare biblioteket.

Kampen blev vundet og dannede grundlag for det store sammenhold, der findes i Åbyhøj i dag. Og som specielt kommer til udtryk, når de ikke bliver hørt i forhold til lokal politikken for området. Biblioteket er også stedet, hvor mange aktiviteter afholdes og her kommer dagligt mange lokale.

Bibliotektet er i dag ét af de største i Århus ud over hovedbiblioteket, der ligger på Dokk1. Og i bygningen er mere end “blot” bøger. Her er både Dansk Plakatmuseum arkiv, bordtennisklubben, der holder til i kælderen og Åbyhøj lokalhistorisk arkiv.

Aabyhøj i Aarhus
Aabyhøj i Aarhus
Aabyhøj i Aarhus

Indkøbsmuligheder

 

De fleste af butikkerne ligger ved Åbyhøj torv. Her fordeler de sig på begge sider af Silkeborgvej. Her finder du Kvickly, Rema, stofbutikken, Pizzaria, frisører, English pub, Dykkerbutikken.dk, Emmerys, is fra Okkels, Bronuts og andre special butikker.

Hvert år i august afholdes torvedag med masser af aktiviteter for alle aldre og stort kræmmermarked.

Ved torvet kan du tage bus 4A | 11 | 43 | 113. De holder lige udenfor Kvickly.

Og overfor Kvickly ved Haslevej stopper bus 15.

Aabyhøj i Aarhus
Aabyhøj i Aarhus
Aabyhøj i Aarhus

Praktisk info – Åbyhøj

Parkering

Da Åbyhøj stort set består af parcelhuse, er der muligheder for parkering ved fortovet på sidegaderne.

Ved de ældre lejlighedsejendomme er der p-plads tilknyttet. Ved nybyggeriet på Søren Frichs Vej er der p-kælder under lejlighederne.

Offentlig transport

Rundt i Åbyhøj stopper bus: 4A | 11 | 12 | 15 | 22 | 43 | 113.

Viborgvej bus: 3A | 14 | 44.

Silkeborgvej bus: 4A | 11 | 15 | 43 | 113.

Facebook

Facebook sider, når du bor i Åbyhøj.

Klik på de forskellige links herunder.

Flere billeder fra Åbyhøj

Aabyhøj i Aarhus

Frichsparken

Her i Frichsparken ligger Århus største erhvervspark, men i over 80 år var her tidligere lokomotivfabrik, hvad springvandet ved indgangen til parken også vidner om.

Aabyhøj i Aarhus

Lokomotiver

Da gamle bygningerne blev istandsat, var det nødvendig at rive nogle af bygningerne ned. Dog blev de nye bygninger holdt i den originale stil. I dag er her lidt over 100 forskellige virksomheder i de smukke gule bygninger.

Aabyhøj i Aarhus

FOF

Frichsparken ligger lige før Ringvejen ind til Århus C. I en af de gule bygninger ligger også FOF, der står for en stor del af de kurser, som udbydes i Århus.

Aabyhøj i Aarhus

Street art

Som mange andre steder i Århus, så er også her street art. Her på gavlen har en ungarsk kunstner stået for udsmykningen.

Aabyhøj i Aarhus

It takes two - to make one

Tæt ved kan du se disse to ældre herre kigge på hinanden. It takes two – to make one. Det er tyskeren Hendrik Beikirch, der er kunstneren bag.

Aabyhøj i Aarhus

Når kunstnere samarbejder

Her ved Merrild Studios kan du se dette vægmaleri. Det er lavet af flere kunstnere fra Italien, Frankrig og Tyskland.

Aabyhøj i Aarhus

Åbyen

Ved området omkring Søren Frichs Vej skyder nye ejendomme med lejligheder op. Det er her, der bliver bygget mest i Åbyhøj.

Aabyhøj i Aarhus

Den nye Netto

Med nybyggeri er der også brug for lokal supermarked. Og her ved Åbyen ligger Netto. Ved siden af Netto åbner Ild pizza, så der er mulighed for take away, hvis du bor i området.

Aabyhøj i Aarhus

Søen i baghaven

Her midt i det nye Åbyen er her lige så idyllisk som i det øvrige Åbyhøj. Den store kunstige sø, der ligger blandt lejlighederne er med til at give en smuk udsigt, når du sidder på altanen.

Aabyhøj i Aarhus

En god kop kaffe

Lige før Ringvejen på Søren Frichs Vej ligger en grøn oase, hvor du kan følge Brabrandstien rundt om søen. Brabrandstien er 19 km lang. Så det er måske en god ide med en kop kaffe inden du går.

Aabyhøj i Aarhus

Vi tænder bål

Bliver du her på pladsen, som også kaldes Signøjnerpladsen, har du mulighed for at hygge dig ved bålet. Her skal du dog selv medbringe brænde. Pladsen er ejet af haveforeningen Aabrinken, der ligger tæt ved.

Aabyhøj i Aarhus

Under broen

Her kan du også sidde nedenfor broen og nyde åen, mens bilerne kører forbi på Søren Frichs Vej ovenfor. Et lille stykke vildt natur tæt på bylivet.

Aabyhøj i Aarhus

Kolonihaverne

Der ligger flere haveforeninger i bydelen. Her ligger de små kolonihaverne på række og hvis du ikke er en del af haveforeningen er det hyggeligt blot at tage en spadseretur blandt haverne.

Aabyhøj i Aarhus

Åbyhej

At Åbyhøj er et lokalsamfund vises med tydelighed, når du går rundt i bydelen. Her bliver du budt velkommen af de mange Åbyhej skilte, som står rundt ved husene.

Aabyhøj i Aarhus

Folkeskolen

Den ene af de to folkeskoler, der ligger i Åbyhøj. I området omkring skolen ligger boldbaner og byparken lige overfor.

Aabyhøj i Aarhus

Stadionen

Stadion er hjemmebane for Aabyhøj I.F. Her mødes fællesskabet, når det lokale fodboldhold spiller.

Aabyhøj i Aarhus

Gl. Åby Kirke

I området ved den gamle Åby kirke bliver bydelen af noget ældre karakter. Her ses de gamle bindingsværker og stråtækte huse i gaderne omkring kirken.

Aabyhøj i Aarhus

Landsby samfund

Her har den gamle landsby Åby bibeholdt sit originalitet også selvom den nu er en del af Århus by. Og der er en helt specielt stemning at gå rundt i den gamle bydel.

Aabyhøj i Aarhus

Søren Madsens Gang

Her på Søren Madsens Gang ligger de stråtækte huse på række på begge sider. Og der findes næsten ikke mere idyllisk sted i Århus.

Aabyhøj i Aarhus

Stråtækte huse

Der mangler næsten kun gadekæret for at fuldende billedet af et samfund flere hundrede år siden, når du går ned af Søren Madsens Gang.

Aabyhøj i Aarhus

Vej idyl

Selv på vejen rundt i Gl. Åby er her idyllisk med fartdæmperne indhyllet i smukke rosenbuske.

Aabyhøj i Aarhus

Solpigen

I Åbyhøj ligger også den store bypark. I parken står Solpigen, som af omstændigheder var væk fra parken i 43 år. i 2019 kom hun tilbage til parken, hvor du kan se hende ved søerne.

Aabyhøj i Aarhus

Siddepladser

Er du ikke så meget for at sidde på græsset, er der masser af siddepladser rundt i parken. Og her i den ende, der ligger ved Silkeborgvej kan du på en varm sommerdag tage en bog under armen og sidde med udsigt over hele parken.

Aabyhøj i Aarhus

Bålhygge

Er du til at lave snobrød eller mad over bålet, er der i et hjørne af parken også mulighed for dette. Husk selv at medbring brænde til bålet.

Aabyhøj i Aarhus

Øko huset

Tæt ved torvet ligger Økologisk Landsforening. Her arbejdes på at gøre økologien til én styrke i Danmark i fællesskab med landmænd, virksomheder, restauranter og forbrugere.

Aabyhøj i Aarhus

Elværket

Det gamle fjernvarme-, gas- og vandværk er endnu et eksampel på sammenholdet i Åbyhøj. Her blev samlet penge ind og man fik reddet bygningen, der i dag er et kultur og musiksted. Se mere på Elværkets hjemmeside.

Aabyhøj i Aarhus

Dyreklinik

Hvis du har kæledyr og har brug for dyrelægen, så ligger her også en dyreklinik. Her overfor Kvickly finder du Dyreklinikken.

Aabyhøj i Aarhus

Loop fitness

Er du ikke så meget for at træne fitness udenfor i parken, kan du gå ind i lokalerne ved Loop, der ligger på Søren Frichs Vej.

Aabyhøj i Aarhus

Min slagter

Det er ikke kun på Silkeborgvej at du finder specialbutikker. Her på Vibyvej ligger Min slagter, hvor du også kan købe mad ud af huset.

Aabyhøj i Aarhus

Hygge ved torvet

Der bliver hygget på torvet, både ved Emmerys bageren, hvor du kan sidde udenfor når vejret er godt. Og hos Okkels med de lækre italienske is.

Steder i nærheden af Åbyhøj