Logo fra Nyiaarhus.dk hjemmeside

En del af SM Media

Århus Ø

 Århus Ø er en ny bydel, der er skudt op i løbet af de sidste 10 år. Siden de første spadestik blev taget i 2008, har området fået meget omtale, både i og udenfor Århus.

Århus Ø

Århus Ø bydel

Når det hele står færdig, forventes det, at Århus Ø er beboet af 12.000 indbyggere. Der er dog stadig nogle år inden hele området står færdigt.

Århus Ø
Århus Ø Lighthouse
Århus Ø

Bygningerne

For de fleste af lejlighederne, så ligger de i bygninger med lidt ekstra kreativt indspark. Imellem ejendommene er der gårdrum med grønne områder og for nogle af bygningerne er disse gårdrum kun tilgængeligt for beboere. Langt de fleste af lejlighederne har altaner og for dem, der bor nederst, kan de nyde sommeren på deres egen terrasse.

På Havnehusene ses store drivhuse på taget af bygningerne og for Pakhusene dyrkes fællesskabet på den store fælles tagterrasse. For de fleste af de store bygninger, er de en blanding af private lejligheder og erhverv.

Århus Ø i Århus
Århus Ø
Århus Ø

Promenaden og badehusene

Ved havnefronten finder du havne promenaden med forskellige boder, hvor du kan få stillet sulten og tørsten, samtidig med at du nyder livet ved havnebadet.

Længere nede af promenaden står der 21 badehuset, som er med til at bringe en helhed ved havnefronten. Hvis du undrer dig over, at det første hus har en anden hældning på taget, så er det fordi, det er købt af Århus Domkirke. Og derfor minder hældningen mere om et spir på en kirke.

Det er ikke kun køberne, som har glæde af badehusene. Som en del af kontrakten, skal hvert hus anvendes til offentlige arrangementer mindst 10 dage om året. Det er heller ikke her, du får mest privatliv for pengene. For når huset ikke bliver brugt, må gardinet ikke trækkes fra. Det skal nemlig være muligt at se, hvad hvert enkelt badehus bliver brugt til.

Det er også ved havnefronten (Bassin 7), at Århus kommune har anlagt Havnebadet. Her er både børne-, junior- og voksenbassin og det er blevet et virkeligt populært område for mange i Århus.

sushi ved Bassin 7 på Århus Ø
Århus Ø Havnefronten
Havnebadet ved Bassin 7 på Århus Ø

Rundt om Århus Ø

Er du til lidt længere svømmeture og udspring, så finder du lige udenfor Havnebadet en 500 meter lang bane, hvor du ugeneret af sejlbåde kan få stillet svømmelysten. Lige ved siden af ligger det store hvide udsigtstårn, der fra øverste platform i 7,5 meters højde, giver dig et godt overblik over hele havne promenaden.

Da hele området ligger ned til vanden, kan du tage en slentretur hele vejen rundt ved havnekajen og om til den gamle lystbådehavn. På begge sider af havnen er der både vinbar, spisesteder og bryggeri. Ligesom Århus Ø er det et område, som mange århusianere nyder, lige så snart vejret er til det.

Tårnet ved Århus Ø i Århus
Århus Ø
Århus Ø

Spisesteder

Selvom Århus Ø er en ny spiller i byområderne, behøver du ikke tage ind til centrum, for at tage en aften ude. Der ligger allerede flere restauranter i bydelen og flere kommer til i fremtiden. Rundt på Århus Ø begynder der også at dukke spændende butikker op, så der bliver rigeligt med muligheder for at shoppe.

Århus Ø Havnefronten
Århus Ø
Århus Ø Aarhus

Indkøbsmuligheder

 

Der ligger ingen supermarkeder på Århus Ø endnu, men Føtex og Netto kommer til at ligge i det nye Nicolinehus, når det står færdigbygget i 2022.

Der begynder at komme flere og flere butikker på Århus Ø efterhånden som nye bygninger skyder op.

Praktisk info – Århus Ø

Parkering

For de fleste boliger er der parkeringskælder mod betaling.

Der er 3 timers gratis parkering langs Kystpromenaden ved Århus Lystbådehavn.

Offentlig transport

Bus 23 kører ud til Århus Ø

Letbanen stopper ved Østbanetorvet.

Se flere billeder fra Århus Ø her

Århus Ø Havnefronten

Havne Promenade

Når du kommer til Århus Ø, bliver du mødt af havne promenaden, også kaldet Bassin 7. Langs havnekanten er der boder med mad, drikkevarer og salg af varer, der hører til livet ved vandet.

Århus Ø Havnefronten

Watersports

Med vand hele vejen rundt, er der selvfølgelig også masser af muligheder for at komme en tur i vandet. På Århus Ø finder du Aarhus Watersports, der lejer udstyr til mange timers sjov i vandet.

Street art coffee ved Bassin 7 på Århus Ø

Sluk tørsten

Langs havnen kan du nyde både en latte, espresso eller en kop sort kaffe hos Street Coffee, der brygger kvalitetskaffe. Hvis du ikke er til varme drikke, så servere de også kolde genstande.

Århus Ø Havnefronten

Livet ved vandet

Overalt, hvor du går tårner de høje bygninger sig op. I hele bydelen er de moderne lejlighedsejendomme blevet en del af livet ved vandet.

Bassin 7 ved Århus Ø

Mad og drikke

Der er ikke kommet så mange spisesteder til Århus Ø endnu, men du har mulighed for at købe mad ved nogle af de små boder, der ligger ved havne promenaden.

Ishus ved Bassin 7 ved Århus Ø

Sommer og is

Sommer og is er en kombi, som hører sammen. Og i det farverige lille træhus ligger Hansens Is, som serverer lækre is lavet på frisk øko mælk. Mælken henter de selv hver morgen ude ved landmanden.

Bådhuse

Badehuse

De fritstående badehuse er en del af de 47 badehuse, som ligger i forbindelse med bygningen AARhus. Husene bliver anvendt til gallerier, showrooms og andre aktiviteter. 

B

Badehuse

Hvis du går bagom badehusene har du stadig en smuk gåtur. Her kan du tydeligt se træet, som de små huse er bygget af. Det specielle termobehandlet træ er brændt efter en gammel japansk tradition.

Århus Ø Aarhus

AARhus

Det er ikke kun beboelse, du finder i bygningerne på Århus Ø. I bygningen AARhus ligger både restaurant, et beboerhus og Teatret Gruppe 38, der har forestillinger i bygningen. 

Fiskere ved Århus Ø

Fiskeri på molen

Helt ude på molen er det populært at lystfiske. I baggrunden ses Århus containerhavn, der er nordeuropa’s anden største.

Århus Ø

Stenrev

Du kan gå rundt om bydelen langs kanalen. Ved vandet kan du se toppen af de stenrev, som er en del af et større undersøisk rev, til fordel for fisk, sæler og marsvin.

Århus Ø med Lighthouse

Turen rundt

Det er en fantastisk gåtur rundt om øen, som bliver brugt af både beboere, turister og århusianere, der tager turen ud til den nye bydel.

Århus Ø

AARhus på spidsen

For enden af havne promenaden står den prisvindende AARhus bygning med 250 lejligheder. Inde midt i bygningen er et stort grønt opholdsområde, som kan nydes af alle beboere.

Århus Ø

Mellem bygninger

Århus Ø er en ny bydel, så der mangler stadig detaljer rundt omkring. Men nogle steder er ved at tage form. Som her mellem to bygninger, hvor du kan sidde og nyde roen ved den lille kanal.

Århus Ø Lighthouse

De forskellige arkitektur

Når du går rundt i bydelen, træder de forskellige bygninger tydeligt frem. Her ligger de lyse hvide bygninger nabo til de mere mørke, hvilket er med til at give en skarp kontrast af byggeriet i bydelen.

Århus Ø Lighthouse

Isbjerget

Isbjerget er nok det mest fotograferet af alle bygninger her. Det er også meget iøjnefaldende med de hvide spidser og de vandblå altaner. Inde mellem bygningerne får du en fornemmelse af at befinde dig i en helt anden verden.

Århus Ø

Isbjerget og det grønne

De små grønne oaser er så småt ved at begynde at dukke op rundt omkring mellem bygningerne. Her kan du lufte hunden eller sidde og nyde et frirum.

Århus Ø med Lighthouse

Lighthouse

Lejlighederne i Lighthouse ligger helt ude på spidsen. Projektet er ikke færdig endnu. Det mangler det 142 meter høje tårn med lejligheder og udsigt fra toppen, som bliver åbent for alle. Det forventes færdig i 2023/24.

Århus Ø

Det moderne byggeri

Når du kører ind til Århus Ø, bliver du mødt af arkitekternes bud på moderne boligbyggeri på begge sider af vejen. Her ligger både ungdomsboligere, almene boligere og luksuslejligheder, sammen med forskelligt erhverv.

Århus Ø

Bernhard Jensens Blvd

Vejen går helt inde fra Bestseller og igennem hele Århus Ø og deler bydelen på midten. På den ene side af vejen ligger Havne promenaden og den anden side tæt på Århus Lystbådehavn.

Århus Ø

Pakhusene

De høje brune bygninger i midten af området er Pakhusene. Her kan virksomheder leje sig ind i de store kontormiljøer. På toppen af Pakhusene ligger Restaurant Substans.

Århus Ø

De mange altaner

Overalt i de moderne lejligheder er der altaner. Afhængig af, hvor du bor i bydelen, kan din udsigt være til havet, til Riis skov, ind mod Århus eller til lystbådehavnen.

Århus Ø Nikolinehuset

Nicolinehuset

Der bliver stadig bygget på livet løs og Nicolinehuset skyder også op. Det store hus kommer til at indholde både lejligheder, erhverv og supermarkeder.

Århus Ø

Sea Pink

Helt ude på spidsen af Århus Ø, står den store skulptur, som er lavet af den schweiziske kunstner Marc Moser. De store briller, der kigger ud over havet, giver en helt andet farve, gennem det pink glas.

Århus Ø

Riis skov og Mols

Ude på spidsen og for enden af Århus Ø har du en smuk udsigt til Riis skov på den ene side og Mols på den anden. Her er masser af liv på vandet med sejlbåde, paddleboards m.m. 

Århus Ø

På spidsen

Det store åbne område for enden af bydelen lægger op til det hyggelig liv ved kajen. Og er bestemt en gåtur værd. For beboerne her, er de heldige at have udsigt til både skoven og vandet.

Århus Ø

Århus Sejlklub

Går du rundt om Århus Ø kommer du til den store bygning, hvor Århus Sejlklub holder til. Med en perfekt placering for enden af Århus Ø. Er du til sejlsport, er det bestemt her du skal taget et kik nærmere.

Sejlbåd ved Århus Ø

På spidsen

Sejlbåde og paddleboards er et almindeligt syn her ved Århus Ø. Det er lige før, der er lige så meget liv på vandet som på land.

Århus Ø

Drivhuse på taget

Hvis du kigger op på Havnehusene, kan du se de mange drivhuse, der står på taget. Udover at dyrke afgrøder på taget er husene også nulenergihuse, der med de 1300 solceller er selvforsynet med varmt vand og varme.

Århus Ø

Vulkanen på øen

Vulkanen på de 6 etager indeholder 50 ungdomsboliger. Selvom den er grå udenpå, så er den fuld af varme farver indvending. Fra gul på de nederste etager, over i orange, for så at slutte af med varme røde farver på de øverste etager.

Bygninger ved Århus Ø

 • Lighthouse – med et 142 meter højt tårn
 • Isbjerget
 • Havneholmen
 • Pakhusene
 • Marina House
 • Havnehusene
 • Karreerne
 • Kanalhusene
 • AARhus
 • ShiP
 • Z-huset
 • Nikolinehus
 • Generationernes Hus
 • Ungdomsboliger Det store Havnehus, Vulkanen, Grundfos Kollegiet og Marina House