Logo fra Nyiaarhus.dk hjemmeside

En del af SM Media

Frederiksbjerg

Frederiksbjerg er et eksklusiv og meget populært sted at bo i Århus C. Hele området er en blanding af eje, og lejeboliger, spisesteder, værtshuse og cocktailbarer. Spændende designbutikker, specialbutikker og gademarkeder. Der er ikke noget at sige til, at området er så populært, lige fra studerende til pensionister.

Ole Rømers Gade i Århus

Frederiksbjerg bydel i Århus

Jægergårdsgade, der ligger på Frederiksbjerg er én af de mere kendte gader i Århus. Her ligger mange populære in-steder og i weekenden er det virkelig svært at finde en plads ved ét af bordene, hvis du er for sent ude.

Der findes et utal af lejligheder, men bydelen er også kendt for sine gader med de små hyggelige byhuse. Og nogle af dem i forskellige farver, der sætter et helt personlig præg i bydelen.

Frederiksbjerg
Frederiksbjerg

Beboere og gademarked

Det er ikke på Frederiksbjerg, at du finder meget nybyggeri, hvilket er med til at holde området i sin ældre charme. De små byhuse går rigtig fint i kontrast med de noget større ældre lejlighedsejendomme. Og det er også noget, som er med til at give området sin charme, sammen med de mange små specialbutikker, der ligger i de ældre bygninger.

Frederiksbjerg på lidt over 17.000 indbyggere er større end mange udenfor Århus lige umiddelbart tror, da området også strækker sig over begge sider af Frederiks Alle. Dog er det området omkring Jægergårdsgade og M.P. Bruuns gade, som er mest kendt. Bydelen går nede fra Marselis Boulevard og Strandvejen helt op til Bruuns Galleri samt på den anden side af Frederiks Alle.

En af de charmerende ting ved Frederiksbjerg er Ingerslevs Boulevard marked. Hver onsdag og lørdag bliver parkeringspladserne omdannet til et hyggeligt gademarked. 

Det er vigtigt at huske, at hvis du parkerer på pladsen ved Ingerslev, så skal du huske at flytte din bil, hver onsdag og lørdag.

Ingerslev marked på Frederiksbjerg i Århus
Ingerslev marked på Frederiksbjerg i Århus

Harald Jensens Plads

For enden af Ingerslevs Boulevard ligger det store område, der bliver kaldt Harald Jensens Plads. Her er store røde bygninger med lejligheder efter lejligheder og om sommeren, når træerne springer ud, er de omkranset af grønne områder. Vejen, der går ved siden af pladsen er ret trafikeret, men samtidig også et sted, hvor mange bybusser holder, så det er nemt at tage bussen rundt i Århus.

Harald Jensens Plads Århus
Harald Jensens Plads
Harald Jensens Plads Århus

Naturen omkring

En lille rask gåtur eller hurtig cykeltur fra Frederiksbjerg og du befinder dig pludselig i Havreballe skov eller området omkring Tangkrogen og Marselisborg Lystbådehavn. I skovene ligger både Tivoli Friheden, Ceres arena og Mindeparken. En varm sommerdag, kan du faktisk med fordel gå eller cykle ud til Ballehage strand ved Varna og den uendelig bro. Afhængig af, hvor du bor på Frederiksbjerg er afstanden mellem 2-3 km.

Udover området ved skoven, så ligger der også midt på Frederiksbjerg en bypark, Skanseparken. Her er der masse af bænke og du kan også tage et tæppe under armen og holde picnic på plænen. For børnene er der en stor legeplads ved Skansen Hus og Have, der ligger i parken. Byparken er vældig populær blandt de mange hundeejere, som tager turen rundt i parken med hunden.

Skanseparken Frederiksbjerg Århus
Skanseparken Frederiksbjerg Århus

Indkøbsmuligheder

 

Du behøver absolut ikke gå ned på shopping, når du bor på Frederiksbjerg. Du har hele 3 gader og et center at vælge imellem. 

Frederiks Alle

Her finder du både supermarkeder, spændende restauranter og take away, frisører, specialbutikker, tøjbutikker og meget mere. Frederiks Alle er en ret trafikeret gade i Århus, da det er en indfaldsvej og det er nødvendigt at krydse gaden for at komme rundt i de forskellige butikker.

Frederiks Alle i Århus
Frederiks Alle Aarhus

M.P. Bruuns gade

Gaden går fra banegården og op til Sct. Pauls Kirke. Her ligger masser af små og virkelig hyggelige specialbutikker og spisesteder. Her er små tøjbutikker med andre mærker, end de store tøjkæder. Blomsterbutikker, slagtere og bagere. Det er også på M.P. Bruuns gade, at du finder nogle af byens meget populære værtshuse, som har åben hver dag, hvis du føler for lidt social hygge. Er det en film, du har lyst til at se i biffen, så er det nemt lige at smutte i IMAX. Biografen, der ligger i Bruuns Galleri med bl.a. indgang fra M.P. Bruuns gade.

Foruden Føtex Food så har du også mulighed for at handle Kvickly, som ligger i Bruuns Galleri.

Sct. Pauls Kirke på M.P. Bruuns gade i Århus
M. P. Bruunsgade i Århus
Blomsterværket på M.P. Bruuns gade i Århus

Jægergårdsgade

Er uden tvivl den mest populær osegade på Frederiksbjerg. Den er virkelig også charmerende med fortovscafeer, restauranter og designerbutikker. Derudover ligger én af byens populære cocktailbar i gaden, men der er også mulighed for at gå på vinbar eller nyde en specialøl. Og er du mere til at tage med hjem, så tilbyder de fleste spisesteder take away.

Du finder derudover både Netto og Super Brugsen, hvor det er nemt lige at smutte ind og handle.

Uanset om du går ned ad gaden om eftermiddagen eller ved aftenstid, så er der masser af stemning. 

Jægergårdsgade i Århus
Jægergårdsgade århus
Jægergårdsgade

Bruuns Galleri

Så er der selvfølgelig også Bruuns Galleri, med alle de butikker, der hører med til et storby center. Fordelen ved centret er, at de har åbent til kl. 20. Hvis du lige står og mangler et par sko eller noget fra Matas, er det nemt at smutte en tur i centret. Hvis du skal handle madvarer, så ligger Kvickly godt placeret, så det er nemt at gå ind fra Jægergårdsgade.

Bruuns Galleri Århus
Bruuns Galleri Århus
Bruuns Galleri Århus

Praktisk info – Frederiksbjerg

Parkering

Frederiksbjerg har beboere parkering, der koster 500 kr om året. Det betyder, at du som beboer må parkere overalt i området.

For besøgende er der parkeringsafgift og det kan være lidt af en udfordring at finde en p-plads.

Nærmeste p-hus er Bruuns Galleri. Denne er dog også med betaling.

Offentlig transport

  • På Park Alle, stopper næsten alle bybusserne i Århus.
  • M.P. Bruuns gade og Sct. Pauls Kirkeplads bus: 13 | 16 | 17 | 18 | 100 | 103 | 302
  • Frederiks Allé bus: 1A | 2A | 4A | 11 | 14 | 22 | 202
  • Århus Hovedbanegård ligger ved Bruuns Galleri.
  • Letbanen stopper på Hovedbanegården.

Se flere billeder fra Frederiksbjerg her

Dybbølgade

Dybbølgade er én af de små sidegader, der ligger ved Jægergårdsgade. Her står de farverige huse, der ligger på gaden side om side.

Fredericiagade

Fredericiagade er den af de små sidegader til Jægergårdsgade, der ligger tættest på M.P. Bruuns gade. De er kun ganske få huse, der ligger på hver side af vejen.

Helgolandsgade

Helgolandsgade ligger også som én af de små sidegader til Jægergårdsgade. Igen er det små byhuse og ældre lejligheder, der pryder gaden.

Isbutik på M.P. Bruuns Gade i Århus

Is og chokoladebutik

Social Foodies – Doing good better Is og Chokoladebutik, der ligger på M.P. Bruuns Gade. Her er masser af lækkerier til smagsløgene.

Schweizer bageriet på M.P. Bruuns gade i Århus

Schweizer Bageriet

Man skal aldrig gå ned på godt brød og på M.P. Bruuns Gade findes Århus ældste bageri. Schweizer bageriet har lækkert langtidshævet brød og mange andre lækkerier i butikken.

Peter Gift M.P. Bruuns gade i Århus

Peter Gift

Peter Gift er et populært værtshus på M.P. Bruuns Gade. De har åbent alle dage, men især i weekenden skal du være heldig at få bord, hvis du kommer efter midnat. Til hverdage kan du også spise frokost her.

Ole Rømers Gade i Århus

Ole Rømers Gade

Der er mange små perler rundt om i gadebilledet i Århus og på Ole Rømers Gade finder du skulpturen Det siddende menneske. Skulpturen af Jan Balling er ejet af Århus Kommune.

Sct Anna Gade i Århus

Sct. Anna Gade Gavlmaleri

Der er masser af gavlmalerier i Århus og på Sct. Anna Gade møder du det flotte gavlmaleri af Eske Touborg. Maleriet viser en stor hammerhaj

Montanagade i Århus

Montanagade

Der er stadig masser af originalitet i Århus og minder om de gode gamle dage. På Montanagade hænger et originale skilt stadig over døren ved et af lejlighedskomplekserne.

Skt. Pauls Gade Århus

Skt. Pauls Gade

På Skt. Pauls Gade, der går op mod Skt. Pauls Kirken ligger der små forhaver til de smukke lejligheder. Haverne er fælles for de, som bor i bygningen.

Bülowsgade Århus

Bülowsgade

Bülowsgade, der krydser Skt. Pauls Gade går hele vejen ned til Jægergårdsgade. Her ligger de eftertragtede små byhuse, malet i forskellige smukke farver.

Heibergsgade Århus

Heibergsgade

Heibergsgade ligger som én af de sidste gader på Frederiksbjerg, parallel med Strandvejen, der er én af de større gader i Århus. Heibergsgade ligger også tæt på Skanseparken.

Ole Rømers gade Århus

Ole Rømers gade

Ole Rømers gade går hele vejen fra Frederiks Alle og til Marselisborg Alle. Også her ligger der små farverige byhuse med stokroser og ældre lejlighedsbygninger.

Horsensgade Århus

Horsensgade

Horsensgade ligger ved Ingerslev Boulevard, hvor der også er gademarked hver onsdag og lørdag. Horsensgade går ned til Frederiks Alle, hvor der er masser af shoppingsmuligheder.

Montanagade Århus

Montanagade

I den ene ende af Montanagade ligger der små byhuset. Og i den anden ende af gaden er det de smukke gamle lejlighedsbygninger, som præger bybilledet.

Hans Broges gade Frederiksbjerg Århus

Hans Broges gade

På Hans Borges Gade ligger de smukke ældre lejligheder hele vejen ned af gaden. I nogle af bygningerne ligger der take away spisesteder, blomsterbutikker og andre specialbutikker.

Hans Broges gade park Frederiksbjerg Århus

Hans Broges gade bypark

På Tietgens Plads står statuen af Hans Broges, der var storkøbmand i 1800-tallet. Han står foran den hyggelige lille bypark, der ligger på Hans Broges Gade.

Hans Broges gade Frederiksbjerg Århus

Hans Broges gade

Hans Broges Gade går fra Skt. Pauls Kirke og ned til Marselisborg Boulevard. Der er ikke elevator i de ældre bygninger, så hvis man bor på 4. sal er der ikke sparet på motionen. 

Fjordsgade Århus

Fjordsgade

I den tidligere folkeskole ligger der nu Fjordsgade forenings- og fritidshus, samt en lille cafe. Her bliver der både dyrket yoga, gået til foredrag, kreative fritidsaktiviteter og meget mere.

Frederiksbjerg Skole Århus

Frederiksbjerg Skole

Den nye bygning, der stod færdig i 2016 ved Ingerslev Boulevard huser nu Frederiksbjerg folkeskole. Her går næsten 1000 daglige elever.

Ingerslevhus Frederiksbjerg Århus

Ingerslevhus

Med udsigt over mod Ingerslev Boulevard ligger Ingerslevhus, der stadig er bevaret med de smukke detaljer på gavlen. Går du til venstre ligger Montanagade og forsætter du lige ud, er det Odensegade, du går på.

Skansen hus og have Århus

Skanseparken

Om sommeren fyldes den store plæne i Skanseparken med århusianere, der indtager græsset. Eller sidder på de mange bænke, der er opstillet langs plænen.

Skanseparken Frederiksbjerg Århus

Skansen hus og have Legeplads

I Skanseparken ligger Skansen Hus og Have, som er et fristed til børn og unge. Det er frit for alle at bruge den store legepladsen, der er omkranset af grønne områder. Se mere på deres Facebook side

Skanseparken Frederiksbjerg Århus

Skansen hus og have

Legepladsen ved Skansen hus og have er inddelt i forskellige områder. I udvalgte tidsrum er der også personale til stede. Og de er gode til at inddrage børn i kreative ideer.

ingerslev gademarked blomster

Ingerslev Torvedag

Fra kl 8 – 14 hver onsdag og lørdag omdannes p-pladsen ved Ingerslev Boulevard sig til et mekka af små boder, der sælger blomster, grøntsager og hjemmelavede lækkerier fra gårdbutikker. Du kan følge med på Torvet på Ingerslev på Facebook.

ingerslev gademarked

Grønt på Ingerslev Torvedag

Når du køber ind på torvedagene, så støtter du de mindre avler, da det ofte er disse du finder på torvet. Og der er altid masser af friske fødevare, lige til at spise, når du kommer hjem.

ingerslev gademarked fiskebil

Fiskebil på Ingerslev torvedag

Elsker du fisk og vil du gerne have dem så friske som muligt, så er det bare at gå ned på marked og købe fra fiskebilen, der holder der hver onsdag og lørdag til kl. 14.