Logo fra Nyiaarhus.dk hjemmeside

En del af SM Media

Risskov

 Risskov er for mange udenfor Århus lig med store patriciervillaer og dyre liebhaverhuse. Men Risskov er så meget mere end det. For de næsten 27.000 indbyggere er det et lokalsamfund, hvor der bakkes op om de lokale tiltag og hvor lokalbefolkningen er meget loyale mod deres bydel. Og det sker jævnligt at folk, som er vokset op i Risskov og lige har været ude i ”verden”, kommer tilbage til området og slår sig ned igen.

Risskov i Aarhus

Risskov bydel i Århus

Det er nemt at forstå, hvorfor området er så populært, for faktisk har bydelen lidt af det hele. Med omkring 5 km ind til Århus C, ligger det tæt på centrum. Og er du til det mere landlige, så ligger bydelen så tæt på naturen, at det blot er en kort gåtur inden du befinder dig i ét af skovene eller på stranden.

Risskov i Århus
Risskov i Århus

Bindesbøll

Århus er godt på vej til at få en ny bydel, der ligger i forbindelse med Risskov. Det nye område kommer til at hedde Bindesbøll Byen og på sigt skal der ligge lidt over 3000 nye boliger.

I den nye bydel ligger også det gamle psykiatriske hospital, hvor der skal bygges nye almene lejligheder med udsigt lige ned til vandet. Og hvor beboerne kommer til at nyde den gamle hospitalspark liggende i deres baghave. Så der er ingen tvivl om, at bydelen vil vokse sig meget større i de næste par år.

Risskov i Århus
Risskov i Århus
Risskov i Århus

Stranden

Hvis du er til strandture om sommeren, så ligger de to mest populære strand i Århus lige rundt om hjørnet.

Du finder både Den Permanente og Bellevue Strand i Risskov. Om sommeren er de begge fyldte med strandgæster fra hele Århus. Og med livreddere begge steder, er det et trygt sted at opholde sig, også for de mindre børn.

Ved den Permanente har du også mulighed for at vinterbade, hvis du føler for en dukkert i det kolde vand. Her finder du også lukkede omklædningsrum og toiletter. 

Hvis du bliver træt af for meget strandsand, kan du slikke sol på de grønne arealer, som går op til Bellevue Strand. Og ellers er det bare at nyde det fine strandsand og vandet, hvor der heldigvis er langt mellem stenene. Derfor er stranden også meget populær både for børnefamilier og unge. 

Bellavue Strand i Risskov
Bellevue strand i Aarhus
Den permanente Badeanstalt i Aarhus

Naturen omkring

Er du til traveture eller måske hundeejer, er Risskov et oplagt sted at bo. Nærmest finder du Riis skov, hvor der er mulighed for kilometervis af traveture og hvert år til april skydes foråret i gang med den hvidblomstrende skovbund, der er helt dækket af ramsløg. Er du mere til motion med lidt mere sved på panden, findes der løberuter i skoven og to steder står der udendørs fitness redskaber.

Hvis du er sheltertypen, så ligger Engsø i kort afstand fra Risskov. Engsø er kendt for et rigt fugleliv og udover shelters og bålpladser, så er der også naturlegeplads til børnene. De 5 km rundt om søen er med gå- og cykelstier og et meget populært vandreområde for århusianere.

Tæt på Engsø ligger Mollerup skov. Og her få kilometer udenfor Århus finder du pludselig græssende Skotske højlandskvæg.

Inde i skoven kan du gå rundt på de anlagte stier og hvis du har hund, er her også en indhegnet hundeskov.

Er du mere til at svinge køllen, mens du går rundt, så ligger Mollerup Golfklub knap 5 km fra Risskov.

Riis skov i Århus
Egå engsø i Aarhus
Mollerup Skov i Aarhus

Sport og motion

Og for de andre motionister, så ligger Bellevuehallerne tæt ved stranden. Her kan du både spille tennis og forskellige boldspil. Det er også her, at du finder Roklubben. 

Der er ikke noget at sige til, at Risskov stadig er et populært område af Århus. Både med de mange stisystemer, der gør det trygt at cykle rundt i området og ind til Århus centrum.

Et andet arrangement, der med tydelighed viser arrangement i lokalsamfundet er Lop de lux loppemarked, som afholdes to gange om året på legepladsen ved Bellevue. Her stiller områdets butikker op med boder, hvor alt overskuet bl.a. går til Børnehjemmet Sølyst, der ligger i Risskov.

Risskov i Århus
Risskov i Aarhus
Risskov i Aarhus

Indkøbsmuligheder

 

I Risskov ligger der en del butikker og supermarkeder ved Nordre Strandvej og ved Risskov Torv. Derudover kan du også tage i Veri Centret og gøre dine indkøb.

 

Nordre Strandvej

Nordre Strandvej, der går tværs igennem Risskov har udviklet sig gennem årene. Her er gaden, hvor de lokale handler og hyggeoser mellem butikker og spisesteder.

Ud over at være en gade, hvor du kan gå og ose og sætte dig ved én af restauranterne, så kan du også gøre dine indkøb her. På Nordre Strandvej ligger der tøjbutikker, specialbutikker, bagere og to supermarkeder Netto og Fakta. Mangler du en buket blomster som værtindegave eller en smuk plante til hjemmet, ligger her også to blomsterbutikker.

Skal det være nemt aftensmad finder du flere take away restauranter.

Risskov i Aarhus
Risskov i Aarhus
Risskov i Aarhus

Risskov Torv

Et andet samlingspunkt i Risskov er Torvet, hvor der blandt butikkerne tit er torvedage med gode tilbud.

Det lille hyggelige torv byder på en slagter, en bager og andre specialbutikker.

Husk også at holde øje med torvet, når de holder torvedage og disker op med gode tilbud.

Bus 6A | 17 | 46 holder lige ved Torvet.

Risskov i Århus
Risskov i Århus
Risskov i Århus

Veri Centret

I Veri Centret ligger der 3 supermarkeder, Kvickly, Fakta og Netto, men derudover finder du også 18 andre specialbutikker. 

Udenfor centret kan du parkere gratis i op til 3 timer, så du har tid nok til dine indkøb.

Centeret har åbent hver dag fra kl. 10 – 18 (minus søndag) og om lørdagen fra 10 – 15. Dog har alle supermarkeder åbent til kl. 22 og de har også åbent søndag.

Veri Centret i Risskov
Veri Centret i Risskov
Veri Centret i Risskov

Praktisk info – Risskov

Parkering

Da Risskov fortrinsvis er et boligområde, er det relativt nemt at finde en p-plads. Ved lejlighedskomplekserne findes der parkering for beboerne.

Ved begge strandområder er der masser af muligheder for at parkere bilen.

Offentlig transport

I Risskov kan du bus 6A | 12 | 17 | 46.

Vejlby Centervej stopper bus:  1A | 6A | 16 | 18 | 100 | 120 | 121 | 122 | 123.

1A og 6A går også som natbus i weekenden.

Letbanen stopper ved Lystrupvej.

Flere billeder fra Risskov

Risskov i Århus

Risskov Efterskole

Risskov efterskole ligger helt idyllisk midt i Risskov. I de smukke hvide bygninger er det 9. og 10. klasser, som har deres daglige gang.

Risskov i Århus

Efterskolen

At efterskolen ligger lige ved vandet kan også ses på nogle af de fag, der er mulighed for at tage. Her er nemlig sejlsport og surf på programmet.

Risskov i Århus

Letbanen

Letbanen kører igennem Risskov og flere steder i bydelen kan du komme til at holde for rødt ved jernbanen, når Letbanen kommer susende. Den holder også i Risskov, hvis du hurtigt skal ind til midtbyen.

Risskov i Århus

Velplejede haver

Her ligger ikke kun store patriciervillaer ned til vandet, men de smukke velplejede haver ser du dog mange steder rundt i bydelen.

Risskov i Århus

Den ældre del af Risskov

Bydelen består også af mange parcelhusgader og det er en smuk gåtur rundt i den ældre del af Risskov.

Risskov i Århus

Vild bevoksning

Mange andre steder i Århus, får planter lov at gro vildt og her i Risskov er det heller ingen undtagelse. 

Risskov i Århus

Risskov Folkeskole

Risskov folkeskole, der ligger på Vestre Strandallé, er fra 1926. Her går dagligt over 800 elever op til 9. klasse.

Risskov i Århus

Skoleparken

Lige overfor skolen, ligger skoleparken. Her er både legeplads og grill. Er du mere til bål, har du også mulighed for det i parken. Her er tit legende børn, da parken bliver brugt af daginstitutioner.

Risskov i Århus

Mindesten i parken

Ved den ene indgang til skoleparken står Genforenings mindestenen, der er i anledningen af Sønderjyllands genforening i 1920. På de to mindre sten er der årstallet 1864 og 1920.

Risskov i Århus

Hospitalet

Det gamle psykiatrisk hospital i Risskov er i fuld sving med at blive omdannet til moderne boliger. En del af området er revet ned, men nogle af de gamle bygninger får lov at blive stående.

Risskov i Århus

Museum og undervisning

Hospitalet har ligget i her i over 150 år og har efter det lukkede blandt andet været et museum og brugt til undervisning.

Risskov i Århus

Kunst fra indlagte

Der har været meget kreativitet blandt de indlagte og på Museum Overtaci kan du se kunstværker udstillet fra tidligere patienter. Specielt fra kunstneren Ovartaci, der var indlagt i 56 år.

Risskov i Århus

Fiskebilen

På Nordre Strandvej holder fiskebilen hver onsdag ved Fakta. Du har kunne købe fisk fra JJ Fisk i Risskov i 21 år og her kommer mange stamkunder forbi og køber fisk.

Risskov i Aarhus

Fedet

På Strandvejen ligger også Restaurant Fedet. Her kan du både sidde udenfor på terrassen ud til vejen eller indenfor i de hyggelige lokaler. Fedet har åbent hver dag fra kl. 12 – 22.

Risskov i Århus

Take Away

Langs bygningen er hyggelige siddepladser under de store træer. Er du mere til at tage med hjem, har Fedet også take away.

Risskov i Aarhus

Clara H

På turen ned at Strandvejen kommer du også forbi butikken Clara H. Her finder du i den ene ende af butikken tøj, boligtilbehør og beauty produkter.

Risskov i Aarhus

Køb blomster

I den anden ende af butikken kan du købe blomster og planter med hjem eller som værtindegave. Blomsterne er udstillet langs fortovet og er med til at bringe charme til gaden.

Risskov i Århus

Atelier du Noir

Inde i den hyggelige baggård ved siden af Emmerys bageren ligger Atelier du Noir. Her kan du finde smukt boligtilbehør, tøj og tilbehør. Atelier du Noir har også en webshop, hvis du hellere vil sidde hjemme og kigge på varerne.

Risskov i Århus

Gallo Gartneriet

Ved Rolighedsvej (den som bliver til Nordre Strandvej) kan du købe Økologisk fra Gallo Gartneriet. Gartneriet er et fristed for dem, der er psykiske sårbare og her er også åbnet for andre, der gerne vil besøge haven.

Risskov i Århus

Restaurant Grappa

Der er ingen undskyldning for ikke at komme ud og spise, når du bor i Risskov. Hos Grappa kan du nyde lækre italienske retter eller tage med med hjem. Grappa ligger midt på Nordre Strandvej.

Risskov i Aarhus

Bindingsværkhuse

Det er ikke kun parcelhuse og store hvide strandvillaer, som du støder på i Risskov. Indimellem ligger også smukke ældre bindingsværkshuse.

Risskov i Århus

Kolonihaver

Ingen bydel uden en kolonihave og der ligger selvfølgelig også en i Risskov. Haveforeningen Risskov har 195 haver ikke langt fra vandet og stranden.

Risskov i Århus

Fælleskab og grønne fingre

Her finder du hyggelige kolonihaver og masser af godt fællesskab. Bor du i lejlighed er det en unik mulighed for at få lidt havestemning og pusle om de grønne planter.

Risskov i Århus

Venteliste

Der er venteliste på at blive en del af haveforeningen. Men på hjemmesiden kan du skrive dig op, hvis der skulle blive sat en grund til salg.