Logo fra Nyiaarhus.dk hjemmeside

En del af SM Media

Trøjborg

 Trøjborg har i de senere år udviklet sig til et hipt område i Århus. Blandt de lidt over 12.000 indbyggere finder du mange studerende, singler og børnefamilier. Og selvom bydelen ligger i Århus N, så er det ikke længere end en rask spadseretur, så er du inde i midtbyen af Århus. 

Trøjborg i Århus

Trøjborg bydel i Århus

Der bliver stadig bygget nye lejligheder i området og der er masser af lejligheder at finde. Mixed af de lidt ældre blokke sammen med de nyere syntes ikke at ødelægge stemningen i kvarteret. Hvis du ønsker at bo på Trøjborg, har du samtidig også mulighed for selv at vælge, om det skal være en ældre bolig eller en hel ny lejlighed.

Niels Juels Gade på Trøjborg i Århus
Trøjborgvej på Trøjborg i Århus
Ivar Huitfeldts Gade på Trøjborg i Århus

All round om Trøjborg

Bor du i lejlighed, er der stadig masser af hyggelige baggårde, hvor du kan sidde og nyde livet. Her finder du en helt speciel ro og byens summen syntes næsten langt væk.

Hvis du kigger op på vejskiltene, når du går rundt i bydelen, kan du se, at alle vejene på Trøjborg er opkaldt efter Danske søhelte og admiraler.

Trøjborg bliver kaldt byen i byen og der er også masser af butikker, oplevelser og grønne områder. Samtidig er det forholdsvis nemt at finde en p-plads til bilen. Tordenskjoldsgade, der er hovedgaden i Trøjborg løber op igennem området og du finder både beboelse samt butikker liggende på sidegaderne.

Du behøver heller ikke gå så langt, hvis du lige har lyst til en tur i biografen, for Trøjborg har deres egen Nordisk Film biograf og sammen med spisesteder, cafeer og pubber har du alt, hvad du behøver, uden af skulle forlade bydelen.

Trøjborg i Århus
Trøjborg i Århus
Tordenskjoldsgade på Trøjborg i Århus

Udelivet

Er du til sushi, italiensk, burgere eller pizza så ligger restauranter side om side, lige til at vælge imellem, om du har lyst til at spise ud eller tage med hjem. Og indimellem finder du de hyggelige caféer, der stor set er fuld med århusianere hver aften.

Skal den stå på en mættende salat, så er den lokale grønthandler utrolig populær, for her kan du blandet din egen salat til en rigtig god pris.

Hvis den skal have lidt mere gas i weekenden, så ligger én af Århus mest populære værtshuse på Trøjborg. Peder Wessel, der blev kåret som byens bedste værtshus i 2019, fyldes hver weekend af stemningsfyldte århusianere. Og her kommer både stamgæster og folk, som lige dropper forbi. Værtshuset har også åben til hverdag, hvis du skulle få lyst til lidt social hygge.

Tordenskjoldsgade på Trøjborg i Århus
Trøjborg i Århus
Tordenskjoldsgade på Trøjborg i Århus

Naturen og kirkegården

Da Århus midtby ligger i en dal, så har Trøjborg en noget højere beliggenhed og derfor går det også noget nedad, når du skal ind til centrum. Og det er helt klart lidt en udfordring, hvis du er på cykel og skal hjem på Trøjborg. Det giver i hver fald rigtig godt til motionen.

Hvis du tager turen ind til centrum ad Dronning Margrethes Vej, kommer du forbi de smukke patriciervillaer på din ene side og Riis skov på den anden. Når skoven ender bliver udsigten erstattet af lystbådehavnen og vandet inden du når ind til byen.

Du kan også vælge at komme ned til byen ved at gå igennem Nordre Kirkegård. På den smukke kirkegård finder du både folk, som lufter deres hunde og andre, som tager en gå- eller løbetur gennem det åbne parkområde. Her står der store fristående træer og gravsteder fra ældre tid, omkranset af hæk fra byens tidligere prominente borgere.

Riis skov i Århus
Nordre Kirkegård i Århus
Nordre Kirkegård i Århus

Universitetet

Ved Trøjborg finder du også Århus Universitet og det har en stor del af årsagen for, at der bor mange studerende i området. Ved Universitet og de tilhørende kollegier ligger Universitetsparken, der trods navnet er åbent for alle.

Er du til det lidt mere historiske kan du tage nogle timer ud af kalenderen og besøge én af de 3 museer i parken. Her finder du både Antikmuseet, Steno museet og Naturhistorisk Museum.

For de lidt yngre børn er der selvfølgelig både folkeskole og privatskole. Sammen med børnehaver og vuggestuer.

Universitetsparken i Århus
Universitetsparken i Århus
Universitetsparken i Århus

Legepladser

Én af årsagerne til den store popularitet ved at bo på Trøjborg er de fantastiske friluftsmuligheder, som findes. Samtidig med at du stadig er ret tæt på centrum, men med lejligheder til en lidt billigere husleje.

Rundt i området finder du også små hyggelige byparker, hvor forældre kommer meget med deres børn. Ét af stederne er der også mulighed for at grille ved de opstillede grills. Nogle af byparkerne har også legeplads til børnene.

Steen Billes Torv på Trøjborg i Århus
Ivar Huitfeldts Gade på Trøjborg i Århus
Ivar Huitfeldts Gade på Trøjborg i Århus

Indkøbsmuligheder

 

Tordenskjoldsgade er hovedgaden i Trøjborg og her finder du masser af spændende butikker.

Ned ad gaden ligger der et godt udvalg af second hand butikker og så finder du også isenkræmmeren, der har ligget på samme sted i 40 år. Og den er helt bestemt et besøg værd. Det er helt overdrevet fantastisk, hvor mange ting, det er lykkes at sætte på hylderne i den butik. 

På tur ned ad gaden ligger der både vinbutik, cykelhandler og frugthandler sammen med guldsmeden, bageren og et utal af frisører. Også selvfølgelig også et apotek og hos Jordens Frugter kan du finde alt indenfor sund livsstil.

I Trøjborg centret kan du handle ind i Løvbjerg og det er også her du finder Matas og Photo Care og skulle sulten melde sig, så ligger én af de mest populære burgersteder Burger Shack også i centret. I centret ligger bydelens anden bager, så du behøver absolut ikke gå ned på godt brød.   

På Trøjborg er der derudover også mulighed for at handle i både Rema, Fakta og Netto.

Tordenskjoldsgade på Trøjborg i Århus
Trøjborg i Århus
Trøjborgvej på Trøjborg i Århus

Praktisk info – Trøjborg

Parkering

Der er beboerparkering på Trøjborg, som koster 500 kr om året. Det giver dig ret til at parkere i hele området.

For gæster koster det et gebyr at parkere i gaderne.

Ved Trøjborg Centret er der 3 timers gratis parkering.

Offentlig transport

Tordenskjoldsgade bus 1A. Den kører også som natbus i weekenderne.

Dronnings Margrethes vej bus: 17 | 18 | 200.

Trøjborg Centret bus: 5A | 12

Letbanen har stop på Skolebakken.

Facebook

Facebook sider, når du bor i Trøjborg.

Klik på de forskellige links herunder.

Se flere billeder fra Trøjborg her

Trøjborg Trøjborgvej i Århus

Trøjborgvej

Hvis du kommer til Trøjborg fra midtbyen, møder du Trøjborgvej, der går tværs igennem bydelen. Her ligger de smukke ældre lejligheder som perler på snor.

Tordenskjoldsgade på Trøjborg i Århus

Tordenskjoldsgade

Tordenskjoldsgade er hovedgaden i Trøjborg. Det er her du finder langt de fleste butikker, caféer og specialbutikker. 

Trøjborgvej på Trøjborg i Århus

Trøjborgvej

Langs den ene side af Trøjborgvej ligger lejlighederne og på den anden side af gaden er det de grønne områder fra Nordre Kirkegård.

Peder Skrams Gade på Trøjborg i Århus

Peder Skrams Gade

Peder Skram var dansk admiral i 16-tallet og på gaden i Trøjborg ligger de smukke gamle patriciervillaer sammen med de røde lejlighedsejendomme.

Barthsgade på Trøjborg i Århus

Barthsgade

På nogle af sidegaderne i Trøjborg finder du ganske almindelige parcelhuse. Mixet mellem de høje røde lejlighedsejendomme og parcelhusene er med til at give Trøjborg sin charme.

Cort Adelers Gade på Trøjborg i Århus

Cort Adelers Gade

Cort Adelers Gade er en lille gade, der forbinder to sidegader og her finder du de gamle charmerende huse.

Herluf Trolles Gade på Trøjborg i Århus

Børnehuset Bavnehøj

I det smukke gamle hus på Herluf Trolles Gade ligger Børnehuset Bavnehøj, som er vuggestue og børnehave.

Otte Ruds Gade på Trøjborg i Århus

Vuggestue Rudgården

På Trøjborg er der masser af muligheder for at få passet de yngste. Her på Otto Ruds Gade ligger vuggestuen Rudgården.

Barthsgade på Trøjborg i Århus

Vuggestuen Trøjborg

Også på Barthsgade kan de små blive passet i Vuggestuen Trøjborg. I den store gamle villa er der masser af muligheder for leg og hygge.

Tordenskjoldsgade på Trøjborg i Århus

Trøjborg Lagersalg

Trøjborg Lagersalg ligger gennem en smøge på Tordenskjoldsgade. Her er det populært at købe tøj og butikken i de to etager har åbnet alle ugens dage. 

Trøjborg i Århus

SecondLux

SecondLux ligger på Tordenskjoldsgade og sælger eksklusivt second hand tøj. Her kan du indlevere dit tøj og så sørger butikken for at det bliver solgt.

Barthsgade på Trøjborg i Århus

Coco

I de lidt mindre gader på Trøjborg kan du også finde hyggelige caféer. Her på Barthsgade ligger Coco, hvor du kan købe lækre sandwich og pastasalater.

Ivar Huitfeldts Gade på Trøjborg i Århus

Kødstaden

Her på hjørnet ligger én af Trøjborgs meget populære burgersteder. Kødstaden blev i 2018 kåret til Byens Bedste og er helt klart et besøg værd.

Tordenskjoldsgade på Trøjborg i Århus

Cafe K

Cafe K ligger midt på Tordenskjoldsgade og er et populært samlingspunkt alle ugens dage. Caféen har tit tilbud på to ens cocktails for 80 kr. 

Peder Skrams Gade på Trøjborg i Århus

Keramik og Sølv

Også i sidegaderne kan du finde små specialbutikker, som her på Peder Skrams gade, hvor den lille Keramik og Sølv ligger.

Trøjborg i Århus

Baggårde

Selvom du ikke bor i ét af parcelhusene på Trøjborg, kan du sagtens have adgang til have og private områder. De fleste lejlighedsejendomme har små gårdhaver til beboerne.

Willemoesgade i Trøjborg Århus

Willemoesgade

Ligesom resten af Århus, så er her også på Trøjborg masser af cyklister. Her har de fundet plads blandt rosenbuske på Willemoesgade. Willemoes, der levede i 1700-tallet, nåede at få status som dansk søhelt til trods for, at han døde som 24-årige.

Ivar Huitfeldts Gade på Trøjborg i Århus

Ivar Huitfeldts Gade

Et kik ind i baggården ved én af bygningerne vidner om en gammel tid, der stadig bliver bevaret. Ivar Huitfeldt var i øvrig en dansk søhelt, som levede i 1600-tallet.

Willemoesgade på Trøjborg Århus

Willemoesgade

I den gamle Trøjborg bygning på Willemoesgade her tidligere være både bryggeri og margarinefabrik. Og i mange år var den også en del af Århus Universitet. 

Cort Adelers Gade på Trøjborg i Århus

Cort Adelers Gade

På den lille Cort Adelers gade ligger der ældre gule byhuse. Cort Adeler var dansk/norsk admiral fra 16-tallet.

Willemoesgade i Trøjborg Århus

Trøjborg Centret

Du kan komme ind i Trøjborg Centret ved flere forskellige indgangen. Her set fra Willemoesgade med nye lejlighederne ovenpå centret, klar til indflytning.

Peder Skrams Gade på Trøjborg i Århus

Peder Skrams Gade

Du kan se Riis skov forenden af alle sidegaderne, der ligger på den ene side af Tordenskjoldsgade. Her er det nemt at smutte en hurtig tur i skoven.

Trøjborgvej på Trøjborg i Århus

Universitetet på Trøjborgvej

Århus Universitet ligger et meget kort stykke fra Trøjborg og her på Trøjborgvej holder Universitetet og til i dette smukke hvide hus.

Tordenskjoldsgade på Trøjborg i Århus

Tordenskjoldsgade

Tordenskjoldsgade består hovedsageligt at høje røde ejendomme, men i den ene ende af gade ligger der en lille række af små hyggelige byhuse.

Barthsgade på Trøjborg i Århus

Barthsgade

I Barthsgade er det parcelhuse og patriciervillaer, som ligger i gaden. Barthsgade er en lille gade, der ligger mellem de to store gader Trøjborgvej og Nordre Ringgade.

Otte Ruds Gade på Trøjborg i Århus

Otte Ruds Gade

Otte Rud var dansk admiral i 1500-tallet og her på gaden i Trøjborg ligger de karakteristisk røde bygninger, som du ser overalt på Trøjborg. 

Peder Skrams Gade på Trøjborg i Århus

Højholt Hudpleje

Hvis du har brug for lidt selvforkælelse, så er det blot at gå lidt ned af Peder Skrams Gade. Her finder du Højholt Hudpleje

Niels Juels Gade på Trøjborg i Århus

Niels Juels Gade

Niels Juel var dansk søofficer og han har lagt navn til den smukke gade med de ældre ejendomme. Gaden går ned til Riis skov og tæt på Århus Lystbådehavn.

Trøjborgvej på Trøjborg i Århus

Kochs Skole

Med blyanten på endegavlen her på Trøjborgvej ligger Kochs Skolen. Skolen er én af de ældste og den største privatskole i Århus.

Niels Juels Gade på Trøjborg i Århus

Niels Juels Gade

Bygningen, der ligger på hjørnet af Niels Juels Gade og Ivar Huitfeldts Gade minder om stævnen på et skib.