Logo fra Nyiaarhus.dk hjemmeside

En del af SM Media

Viby

 Viby er en bydel, der ligger sydvest for Århus centrum og er på størrelse med en mindre provinsby, med næsten 33.000 indbyggere. Området er forholdsvis stort og går næsten helt ind til Marselis Boulevard, som ligger lige inden for den indre Ringvej i Århus.

Viby i Århus

Viby bydel i Århus

Fra Viby Torv er der 4 km ind til Århus Banegård og hvis du ikke har bil, er der stadig masser af muligheder for at komme rundt i Århus med bybus og letbanen.

Torvet der ligger godt placeret centralt for alle i Viby har masser af muligheder for indkøb.

På torvet ligger Viby Centret samt specialbutikker, læger og tandlæger i gåafstand rundt omkring torvet. Det er også i gaderne omkring torvet, at du finder restauranterne og take away steder. 

Viby i Århus
Viby i Århus
Viby i Århus

Rundt om Viby

Der er forholdsvis mange parcelhuskvarterer i Viby, men du finder også boligblokke, som skyder op mellem husene. Og om du er til leje eller eje, så er priserne lavere end i Århus C.

Hvis du stadig ønsker lidt af bylivets summen, men ikke vil bo i Århus midtby, så er der masser af beboelse omkring torvet. Og er du til det mere rolige liv, så finder du også gode muligheder rundt i Viby. De store rolige områder med parcelhuse giver dig fornemmelsen af, at du bor i en mindre provinsby. Her blot med den fordel, at der er relativt kort afstand ind til storbyen.

Viby er et godt alternativ til det dyrere Århus C, specielt fordi det er så nemt at komme ind til centrum. I bybus tager det ikke mere længere end 15 minutter fra den anden ende af Viby. Og i bil 10 minutter, hvis du vel og mærke ikke lige køre i morgentrafikken.

Viby har faktisk også et bibliotek, hvis du ud over at låne bøger også har mulighed for forskellige aktiviteter. Her kan du læse dagens avis i ro eller låne et af de nye magasiner.

Viby i Aarhus
Viby i Aarhus
Viby i Aarhus

Bryggeri og industri

I den anden ende af Viby ligger Århus Bryghus, som ud over at brygge øl, også holder fredagsbar hver fredag fra kl. 15-19.

Hvis vejret er til det, kan du også sidde udenfor og nyde en kold fadøl til en noget billigere pris end på cafeerne i midtbyen. Og hvad er mere hyggeligt end at sidde på et rigtig bryghus og nyde en god fadøl en fredag eftermiddag.

Er du til genbrug og retro, er det også i Viby du finder byens største genbrugsbutik. Brugtvareterminalen har mere end 100.000 vare på lager, så mon ikke du skulle kunne finde lidt “guld” blandt alt genbrugen. Her er alt lige fra små porcelænskopper til store møbler.

Her i den sydligste del af Viby ligger et stort industrikvarter. Her ligger de store håndværkervirksomheder, bilhuse og -værksteder, transportfirmaet og mange andre virksomheder indenfor industri.

Viby i Aarhus
Viby i Aarhus
Viby i Aarhus

Skoler

For forældre er der mulighed for pasning, da her både er vuggestuer og børnehaver. Og for de lidt større børn folkeskole, privatskole og både gymnasium og handelsgymnasium. Derudover ligger Erhvervsakademiet med forskellige videregående uddannelser også i Viby ved Mega Syd.

Viby i Århus
Viby i Århus
Viby i Århus

Motion

Der er ingen undskyldning for at skippe motionen over, hvis du bor i Viby. Udover 4 forskellige fitnessmuligheder, så finder du også Viby badminton, rugby klubben og Viby idrætspark med de store bold- og løbebaner. Er du mere til tennis, ligger her også en tennisklub ved idrætsparken.

Og skal du ud og svinge armen, ligger Bowl’n Fun tæt på torvet også.

Viby i Århus
Viby i Aarhus
Viby i Aarhus

Skoven og søen

Ligesom resten af Århus, så er der i Viby masser af grønne områder, hvor der er mulighed for at lufte hunden eller blot gå en tur. Og tæt på Viby Torv ligger Viby Park, med legeplads og en lille sø. Her kan du tage en tur rundt med stierne.

Skal turen gå til et lidt større skovområde, så finder du Høskoven med masser af bøgetræer. Og mulighed for at plukke både hindbær, kirsebær og brombær.

Mange fra Viby tager også en gå- eller løbetur ud til Brabrand søen, der ligger 3 km. fra Viby. Hele området fra Høskoven og ud til Brabrand søen er populært, når der skal gås med hunden eller bare med sig selv.

Høskov Viby i Aarhus
Brabrand sø i Aarhus
Brabrand sø i Aarhus

Indkøbsmuligheder

 

Med Viby Torv hvor du udover en masse butikker og restauranter også har Viby Centret, er der ingen grund til at tage ind til midtbyen, hver gang der skal handles.

Og det er også i Viby at du finder Mega Syd, med mange af de store kædebutikker.

 

Viby Torv

Ud over at være samlingspunktet for bydelens busser og de store kryds mod Åbyhøj og centrum, så kan Viby Torv også byde på masser af specialbutikker, restauranter og take away spisesteder som Burger King og McDonalds.

Mangler du møbler til dit nye hjem, så er her både Ilva og Danbo Møbler og hvis du ikke har fået nok træning ved at flytte, så finder du hele 3 fitness centret ved torvet. Og på det mere praktiske område, så er der også mulighed for både at komme til læge og tandlæge ved torvet.

Udover Føtex, som ligger i centret, så kan du også handle ind i Aldi.

Viby i Århus
Viby i Aarhus
Viby i Aarhus

Viby Centret

Viby Centret ligger midt på torvet og er samlingspunktet for flere specialbutikker, tøjbutikker og et apotekt. Og for storindkøb, så ligger Føtex også i centret. 

Butikkerne har åbnet fra kl. 10 – 18 og om lørdagen fra kl. 10 – 15. Føtex har dog åbent fra kl. 07 – 21 alle dage også søndag. 

Mega Syd

Det er ikke sikkert, at den lille indkøbspose er nok, når du besøger Mega Syd. Her finder du alle de store kæder liggende side om side. Og heldigvis med en stor parkeringsplads også, så du ikke skal kæmpe om p-pladsen.

Bus 6A holder ved Mega Syd.

De kæder, som ligger ved Mega Syd er:

Bauhaus | Kvickly | Sport 24 outlet | Jysk | Babysam | Elgiganten | Petworld | Skousen | T Hansen | Fakta | McDonalds | Power | Harald Nyborg | Vordinborg Køkkener

Viby i Århus
Viby i Århus
Viby i Århus

Praktisk info – Viby J

Parkering

Gode parkeringsmuligheder i forhold til de forskellige boligblokke og rundt i Viby.

Gratis P-pladser, når der skal handles i Viby Centret og de øvrige butikker.

Hvis du er pendler og arbejder udenfor Århus, så er det nemt at komme på motorvejen fra Viby.

Offentlig transport

Viby Torv stopper bus: 1A | 4A | 6A | 11 | 14 | 200

Chr. X’s Vej bus 17.

Bus 200 og 1A kører om lørdagen som natbus kl. 1.00 – 2.30 og kl. 4.00

Viby Station stopper toget og letbanen.

Facebook

Facebook sider, når du bor i Viby.

Klik på de forskellige links herunder.

Flere billeder fra Viby J

Viby i Århus

Guldbygningen

Den store “guldbygning” der ligger ud til Ringvej Syd er en afdeling af Erhvervsakademiet i Viby. Her går der dagligt erhvervs kursister på korte og længere kursus og uddannelser.

Viby i Århus

Erhvervsakademiet

Erhvervsakademiet i Viby er ét af de største i Danmark. Her tilbydes en lang række uddannelser og på skolen går 10.000 studerende sammen med 400 ansatte. Det er også et populært sted for udenlandske studerende.

Viby i Århus

Viby skole

Skulpturen foran Viby Folkeskole er et symbol på samarbejde mellem alle parter. Skolen er over 100 år gammel og her går elever op til 9. klasse.

Viby i Århus

Arla bor her

Der ligger mange virksomheder i Viby og det er også her, at du finder Arlas Hovedkontor. Hovedkontoret har ligget her siden 2010.

Viby i Århus

Viby krydset

Det store Viby kryds ved Viby torv er et af de mest befærdet kryds i Århus by. Specielt i myldertrafikken kan det taget langt tid at komme igennem krydset. Så husk at have tålmodighed, når du kører i bilen.

Viby i Århus

Zleep Hotel

Den høje bygning ved siden af Viby centret er Zleep Hotel. Her kan du få gode og forholdsvis billige hotelværelser, hvis du leder efter en overnatning i Århus.

Viby i Århus

Heste i Viby

I den ene af Viby, der er tættest ved Stavstrup kan du se heste græsse lige op af parcelhuskvarteret.

Viby i Århus

Små hyggelige huse

Det er ikke kun boligblokke og parcelhuse, du støder på i Viby. Her ligger også små ældre huse, der minder meget om livet på landet.

Viby i Århus

Viby Station

Her ved Viby Station kan du stige på toget ind til Århus eller taget den anden retning til vestjylland.

Viby i Århus

Er vi på landet?

Ligesom andre bydele i Århus er der i Viby også områder med vildt bevoksning, der giver dig en lidt mere landlige følelse, selvom du er i en storby. Og for mange af områderne er der både bærbuske og frugttræer, hvor du må plukke til eget forbrug.

Viby i Århus

Sø og bål

Dette hyggelige lille område med søen ligger ved Bøgeskov Høvej. Her er gåture med hunden helt perfekt. Her er også bålplads, hvor du kan nyde din grillet mad i naturskønne omgivelser.

Viby i Århus

Planterne i rabatten

Det er med vilje at Århus kommune ikke fjerner de vilde planter i vejkanten. De skal have lov at vokse og skabe mere naturoplevelser og område for insekter, når du går rundt i byen.

Viby i Århus

Viby park

Tæt ved Viby Torv ligger den lille Viby bypark. Med søen, der fylder godt op i parken er det et hyggeligt sted at gå igennem eller sidde og nyde roen for en stund.

Viby i Århus

Kundskab er magt

Statuen, der står i parken er en buste af Lars Bjørnbak, som grundlagde Viby Højskole. Heraf også ordene ved musen “Kundskab er magt – uvidenhed trældom.

Viby i Århus

Akvarie butik

Er du til akvariefisk, så ligger der ved Skanderborgvej en lille butik, der byder dig velkommen til en snak om akvarier og vandplanter.